Presentació

En aquest bloc, iniciat el 2012, trobareu imatges de les excursions que feim —sense massa complicacions— per la nostra estimada Roqueta, principalment pels puigs, comellars, xaragalls, camins, passos, en definitiva pels racons de la Serra de Tramuntana (Mallorca) —declarada Paratge Natural (2007) i Patrimoni Mundial de la Humanitat (2011)—, fent aturada a fonts, miradors, pous i cases de neu, coves, avencs, porxos, possessions, forns de calç, rotlos i altres elements etnogràfics. Esporàdicament també sortim per les serres de Llevant (Parc Natural de la Península d'Artà), la serra Central (massís de Randa), i altres cims menors. 

A Mallorca, la concentració de rutes que ens atreu al gran nombre d'aficionats a la muntanya, solen estar situades a la serra de Tramuntana. Aquesta serralada comprèn 18 municipis, ocupant una àrea d'uns 1.000 km². La seva extensió lineal és d'uns 90 km, amb una amplada màxima de 15 km. Una sèrie de cims superen els 1.000 metres d'altària, essent el més alt el puig Major, amb 1.443 m. N'hi ha que compten 70 cims de més de mil metres, tot i que alguns pertanyen al mateix puig o serralada, més bé es podrien dir cotes.

La descripció de la ruta va acompanyada de fotografies que faig personalment i de na Dolors —la meva dona—, del mapa de la zona amb el traç del GPS, on es pot seguir visualment la ruta, i d'alguna ressenya històrica. De la majoria de rutes es pot descarregar el track, penjat al Wikiloc, per a poder seguir les nostres passes amb més seguretat. Per veure tots els tracks que tenc guardats al Wikiloc trobareu un enllaç d'aquesta web al costat de la dreta de l'inici de la portada.

El bloc no té més pretensions que la d'orientar un poc al senderista a l'hora de programar una sortida per les nostres muntanyes, i la de mostrar els nostres paisatges a la gent que no pot o no s'anima a sortir a trescar-les.

Joan Riera


4 comentaris:

 1. Buenas tardes,

  Soy Lucía Acebedo Tomas, estudiante en la Universidad de las Islas Baleares, estoy realizando un trabajo sobre diferentes lugares del municipio de Valldemossa y estoy recopilando información sobre porqué tienen esos nombres: Vistamar, Puig de ses Fites, s'Estret Miramar, Penyal des Corbs y Puig des Frare.

  La información que necesito, por tanto, es saber por qué llevan esos nombres, es decir, cuál es la etiologia de esos lugares. ¿Podríais facilitarme esta información de alguna manera?

  Muchas gracias de antemano.

  Atentamente,

  Lucía Acebedo Tomás.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Lucía, sent molt no poder-te ajudar. L'etimologia dels topònims és força complicada. Moltes vegades, els propis lingüistes no es posen d'acord amb alguns topònims.

   Dels que cites, n'hi ha alguns, com s'Estret, que és per la seva característica geològica o geomorfològica que forma el torrent de Valldemossa al seu pas entre el puig de na Fàtima i sa Bombarda o puig d'en Gotzó. Veure la ruta 157 d'aquest bloc http://airesdelaserramallorquina.blogspot.com.es/2016/08/puig-des-boixos-i-sa-bombarda-pel-pas.html

   El puig de ses Fites, situat entre Valldemossa i Bunyola, segurament és perquè pel seu cim passa la línia divisòria dels termes citats. Igualment del penyal des Corbs (que ara no record on se situa), segurament ve perquè els corbs hi solien posar-se o hi tenien niu. Crec que es diu topònim zoònim.

   Dels altres no m'atreveix a pronunciar-me.

   Salutacions cordials.

   Elimina
 2. Hola Joan,me ha gustado vuestra iniciativa de montar un mapa con los pasos de la montaña mallorquina, iniciativa que he compartido en mi página.Hay algo que echo de menos y es que quizás quedaría más completo añadir a la descripción las coordenadas UTM tanto de la parte inferior como superior del paso.¡Enhorabuena!
  Saludos. Valentín

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Valentín. Com ja t'he dit, aquests suggeriments de posar les coordenades, ja ho havia pensat després de veure que el visitant no les podia veure.
   A poc a poc, intentarem millorar-lo.
   Moltes gràcies.
   Salutacions.

   Elimina